6 Aralık 2016 Salı

KEDİ İÇİN EVİMİZDEKİ TEHLİKELER



Ayvalıklı Fındık, kış mevsimini geçirmek üzere Ankara'ya geldi. Geldi ama, kedi kumu ve mama almak, sokaktan eve alınan bir kedi için yeterli mi? Tabii ki değil. Kedisi olanlar çok iyi bilirler. Evin içi tehlikelerle doludur. Yeni kedi edinenler için bu tehlikeleri aktarmak isterim:
Öncelikle, yüksek katta oturuyorsanız camların, balkonların  güvenliğini sağlayın. Bizim en büyük korkumuz Fındık'ın pencereden ya da balkondan düşmesiydi. Böyle bir riski asla göze alamazdık.  O yüzden pencerelerin açılır kanatlarına tel  taktırdık. Telli de olsa, pencere açıksa odada yalnız bırakmadık.
Evin her tarafı kablo doluydu. İlginçdir, kedi edinince bunları daha çok farkeder olduk. Şarj aletlerinin uçlarını açıkta bırakmadık. Bir kedi edindiyseniz, bebeğiniz varmış gibi davranın. O zaman sorunun çoğunu halledersiniz. Sözgelimi, böcek ilaçları, zehirler, ilaçlar; çocuklarımız kadar, kedilerimiz için de tehlikelidir. Küçük nesneler, iğneler, cam kırıkları onları yaralayabilir. Plastik poşetler, köpük kutular da zararlı olabilir. Minicik yavru kediler  çöp torbalarının iplerini yutmaya çalışırlar. Aman dikkat!
Kedilerin hepsi,  dolaplara, çekmecelere, sepetlere bayılırlar. Bizim Fındık, özellikle yarı açık çekmeceleri boşaltmakta ustadır.  En iyisi onu izleyip nereleri saklanmak ya da uyumak için seçtiğine dikkat etmek. Çamaşır ve kurutma makinelerinin kapakları açıksa buralara girme olasılığı var. Banyoda bir başka tehlike kova ve leğen içindeki deterjanlı sular. Her ne kadar kedi kolay kolay böyle bir suyu içmezse de tedbirli olmak iyidir. Klozet kapakları da hep kapalı durmalı.
Fındık evi tanıyıp da kendine bazı yerler belirlediğinde biz de oralarda dikkatli olduk. Dolapların içini aramadan kapağını  kapatmadık. Kapıları her açtığımızda önümüze baktık. Çünkü Fındık orada olabilirdi.  En önemlisi çiçeklerimizi gözden geçirdik. Vazolarda taze çiçek bulundurmaya son verdik.
Balkondaki çiçekleri araştırdık. Zararsız olanları (yine de yememesi için eğittik) yerlerinde bıraktık. Zararlıları  yok ettik ya da erişemeyeceği biçimde yükseklere yerleştirdik. Çiçekler zararın ötesinde bir kedinin ölümüne yol açabilir. Çoğumuzun balkonda yetiştirdiği, salonda bulundurduğu, Benjamin, Mor Salkım, Açelya, Atatürk Çiçeği, Yalancı Süs Biberi, Sarmaşık, Difenbahya, Sıklamen gibi tanıdık çiçekler ne yazık ki, kedimizi ölüme götürebilir. Zararlı çiçekler bu kadar değil tabii. Konuyu, veteriner hekiminize sormayı ihmal etmeyin ve internette araştırın, derim ben.
Bu bilgiler yeni kedi edinenler için. Siz ona, o size ve eve alıştıkça mutluluğunuz katlanarak artacaktır. Yeter ki, tehlikeleri kedinizden uzak tutun.
                                                                           
Yüksek katlar önlem alınmazsa tehlikeli olabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder